Kalljästa hamburgerbröd

Det här blir som surdegsbröd, utan att använda surdeg. Saftiga och sega, precis som färskt bröd skall vara.

Riktiga hamburgare lämnar ifrån sig köttvätska, då är de här bröden att föredra framför butikernas svampiga bullar med massor av tillsatser.

Dag 1

1. Rör ut en tesked jäst med 2,5 dl kallt vatten. Tillsätt 6 dl mjöl och arbeta cirka 10 minuter i maskin. Täck med plastfolie och låt degen jäsa i kylskåp över natten.

Dag 2

2. Rör ut en tsk jäst med 2,5 dl kallt vatten. Häll blandningen över den jästa degen. Tillsätt 5,5 dl vetemjöl och arbeta degen i tio minuter.

3. Tillsätt saltet och kör i ytterligare två minuter.

4. Täck med plastfolie och låt jäsa i 1,5 timme i rumstemperatur.

5. Lägg bakplåtspapper på en plåt.

6. Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Forma den försiktigt till en rektangel, 30x35 cm (den skall inte arbetas). Skär degen i två delar med en vass kniv. Dela sedan längderna på andra ledden. Forma till bröden och lägg på plåten. Strö mjöl över och låt dem jäsa 30 minuter utan bakduk.

7. Sätt på ugnen, 250 grader. Sätt in en skål med vatten i botten av ugnen.

8. Pensla bröden med mjölk och strö sesamfrö över dem.

9. Grädda i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills innertemperaturen är 95 grader.

10. Låt bröden svalna på galler.

 

11 dl Vetemjöl special

10 g Färsk jäst

5 dl Kallt vatten

2 tsk Salt

Sesamfrön

Bannlysta smaker

Jag gillar oliver, jag tycker att soltorkade tomater är ett trevligt tilltugg i baren till apertifen innan maten.

Men i maträtter är det stopp. Totalförbud. Ja, om man nu inte är ute efter ett tillbehör som dominerar och slår ihjäl alla andra smaker.

Fänkål skall vi bara inte tala om, den kan dra dit pepparn växer, det gäller alla former och användningsområden, i allra högsta grad den salsiccia man numera kan köpa i svenska butiker.

Någon tycks tro att det inte går att sälja rå italiensk korv utan att den stinker av fänkål.

På svarta listan

Svenskt bröd är verkligen uselt. Det allra värsta är den hänsynslösa rovdriften, tycks majoriteten av svenska bagerier tror att produkter som ciabatta och bagels är en form.

Samma trista degiga, med socker snabbjästa vetebröd, fast de liknar såväl den italienska "sandalen" och den komplicerade judiska delikatessen.

Märkesskydda och stäm skiten ur de profithungriga bagarna.

Allra värst är Hemköp. Köp aldrig så kallat "butiksfärskt" bröd där.

Lost In France Le Blög Krönikor Mat&Vin Renovering Bilder Länkar Kontakt
Hem Det här behövs